fredag 9 december 2011

Hållbara städer

Under en konferens förra veckan var en av de inbjudna talarna Niklas Wennberg från organisationen Stadsjord. Organisationen beskriver sig själva som "Stadsjord handlar om odling, lokal mat och samverkan i kvarteret. Vi vill skapa en nygammal hållbarhetskultur." Jaha, och hur har detta med hållbarhet att göra kanske du tänker?


Konferensen utspelade sig i Jönköpings nya konserthus Spira och var lite sisådär. Många olika presentatörer, lite småtråkigt, något strul med tekniken m.m. Sammantaget så saknades den där glöden (bortsett från moderatorn). Sedan äntrade Niklas från Stadsjord scenen och hela auditoriet var som förtrollade! Maken till presentatör och engagemang var det länge sedan jag skådat.

Hela publiken satt som förtrollade när Niklas pratade om deras projekt där de startat en småskalig grisfarm mitt i Göteborg på outnyttjad mark, hur de använder rivningstomter till öppna odlingsområden, hur småskalig odling i samhällen i Europa är en naturlig del av stadsbilden och hur detta påverkar människornas livskvalitet och benägenhet att vilja vara hemma istället för att resa till t.ex. Thailand.

Kort och gott var det en helt fantastisk presentation om ett ämne som jag tidigare endast kommit i begränsad kontakt med, d.v.s. hur vi producerar vår mat och människors behov av att få odla sin egen mat.

För den intresserade kan jag varmt rekommendera att ni tittar in på Stadsjords sida och spanar in var ni kan se och höra Niklas tala nästa gång.


Allt gott!

//Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar