onsdag 15 september 2010

I dessa valtider - Mp borde tänka om

Vem kan undgå att märka av att det är val på söndag? Om man gjort det är det i sig lite skrämmande... I våras var jag personligen helt inställd på att lägga min röst på Miljöpartiet då jag inte känner att Alliansen gjort riktigt så bra ifrån sig som de kunde ha gjort. Samtidigt, är en röst på Miljöpartiet en röst för en bättre miljö?

Ibland tycker jag man stöter på lite väl udda grejer som säljs in med någon typ av miljöfokus. Allt ifrån "organiskt odlade sexleksaker" till en kommunal miljöfika med temat "Har klimatet ett kön?". Det enda man kan konstatera är att "miljön" är allt. Det är vår luft, vårt vatten, jorden, djuren, växterna, de kemiska processerna, vinden, regnet, temperaturen m.m. Att därmed ge t.ex. klimatfrågan ett könsepitet är inte bara lite udda, det är rakt av fel.

Det är i ljuset av detta som jag ställer mig frågande till Miljöpartiet. Är det verkligen rätt av ett politiskt parti, som jag för övrigt tror har långt mer väljarstöd än vad valet kommer att visa, att så hårt knyta sig till ett block? Såklart att det inte är det, men det har givetvis sina förklaringar.

Förklaringen är ganska enkel. Engagerade i Miljöpartiet, precis som i de flesta miljöorganisationer, finner vi mycket pålästa och duktiga människor som är drivna av en idealism. Dessvärre är detta en idealism som inte låter sig bevekas. Vi ser det i uttryck som inbrott på Forsmark, "frigivning" av minkar och attacker med färg på personer som de anser förtjänar det.

För inte så länge sedan hörde jag under ett seminarie ordföranden för en stor miljöorganisation säga: "Jag vet inte hur företagen tänker i fall av denna typ, speciellt som jag aldrig jobbat på ett företag själv, men jag tror ändå jag har rätt när jag säger [...]" Och där har vi lite knäckpunkten. Man kräver av andra att bli "bättre" på det de gör utan att ens veta på vilka grundvalar besuten fattar sig.

På samma sätt fungerar Miljöpartiet lite. De utgörs till en stor del av idealister och "miljöfundamentalister" som, om man ska vara lite elak, är mindre intresserade av att kunna nå pragmatiska och långsiktiga förbättringar än vad de är att hålla kvar vid sina ideal och inte nöja sig förrän deras linje följs till 100%.

I ljuset av detta är det både förståeligt och konstigt att Mp väljer block som att de inte gör det. Personligen hade jag gärna sett ett sakparti som stod för att nå förbättringar för en hållbar utveckling. Sedan är det skit samma vilken "färg" det är som lägger fram förslaget, så länge det leder till en förbättring.

Ofta får man höra att "vi har inte tid att strunta i klimatet" eller andra typer av åtgärder. Och det finns goda belägg för dessa påståenden. Men varför, varför, ska man då låsa sig vid en inriktning och se världen svart och vit? Om det är precis så bråttom som man förespråkar, borde det då inte vara ett incitament att samarbeta med vem som helst, var som helst, när som helst - bara detta samarbete leder oss framåt?


Se nu till att gå och rösta på söndag. Skit samma vad du röstar på, bara du röstar och inte lägger din röst på SD (för jösses, där snackar vi desillusionerade stackare...)


//Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar