onsdag 6 oktober 2010

Hur öppen får man vara?

Tiden är knapp och att hinna med både det ena och andra kan ibland visa sig vara en utmaning som ställer ävend en bäste på prov. Hur som helst så kände jag mig tvungen att skriva ett par rader om en artikel på CSRiPraktiken.se om transparens, öppenhet, i ett företags kommunikation. Hur öppet kan ett företag vara? Kan man prata öppet om vad som helst? och, Är vissa branscher mer gynnade av en öppen kommunikation än andra?


Artikeln på CSRiPraktiken.se kan ni hitta till fullo här och jag råder dig verkligen att läsa den och titta på det 4 minuter vidoeklipp som man behandlar i artikeln. Summan av det hela är följande: VD:n på Seventh Generation bestämde sig för att vara radikalt transparent och därmed beskriva, på deras egen hemsida, om vilka nackdelar alla produkter hade, från förpackningar till innehåll. Försäljningschefen blev mindre nöjd och menade på att detta går inte för då kommer alla konkurrenter att skriva ut dessa listor, ge dem till kunderna och när sedan han kommer till kunden vet de allt som är fel med dem.

Men, det föll sig så att man genomförde detta ändå och mycket riktigt gjorde konkurrenterna precis som man förutspått. Vad man dock inte hade förutspått var att kunderna, i alla fall utom ett, bad de konkurrenter som så välvilligt lämnat över informationen att lämna över samma typ av information om sina egna produkter. Givetvis kunde inte konkurrenterna nå upp till samma grad av transparens som Seventh Generation.

Hej och hå! Jag blir alltid lika road av den här typen av "uppenbarelser" inom företagsvärlden. Självklart är jag imponerad av Seventh Generation och deras mod att våga göra detta med inställningen att kunden inte är korkad. Vad jag dock känner är att de flesta företag som motsätter sig denna typen av transparens istället är rätt korkade, av följande anledningar:

1. Att inte delge din kund all info kan ibland vara "boarder-line" bedrägligt och inte ett långsiktigt sätt att bedriva affärer.

2. Att nedvärdera din kund så mycket att säga att "om vi berättar detta kommer kunden inte handla från oss" är samma sak som att säga "vi vet att det vi producerar/tillhandahåller är skit, men så länge bara vi vet det och ingen annan så tänker vi fortsätta att luras och tjäna pengar".

För låt ta en minuts eftertanke. Även om en person som arbetar på ett företag inte kan arbeta efter sina egna värderingar (till fullo) så är det ändå så att vi alla, innerst inne, är privatpersoner. Så att nedvärdera andra företag och organisationer över hur en kommunikation kommer att mottas är detsamma som att nedvärdera sig själv.

Men visst är det så att det finns viss typ av information som ett företag inte kan ge ut p.g.a. risk för att kopieras eller liknande. Men att vara så öppen och ärlig som möjligt kring vad man gör kan aldrig vara fel, som fallet med Seventh Generation så tydligt visar.

Ett av de bästa exemplen på hur transparens verkligen funkar var när SvD rapporterade om att ett företag hade problem i 15% av sin leverantörskedja gällande brott mot ILO-konventionen. Kommentaren som företaget gav var: "Ja, vi vet. Den infon kommer ifrån vår hållbarhetsredovisning och är en av våra prioriterade frågor som vi arbetar med".

Nyhetsanka?

Att inte våga vara öppen är i min värld samma sak som att säga att man har något att dölja.

//Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar