måndag 11 juni 2012

Globalt fiske - en ödesfråga

Det är få naturresurser som vi människor är så beroende av som haven och det liv som lever där. Mer än 50 % av jordens befolkning tar sin huvudsakliga proteinkälla från haven varje dag. Dessvärre är också haven en av våra mest misshandlade resurser. I veckan sitter EU:s ministrar ned för att återigen se över hur vi bedriver storskaligt, kommersiellt fiske och det är något av en ödesfråga.Vissa forskare menar att vi kan komma att se en total utfiskning av de större matfiskarna i världshaven t.o.m. år 2050. Samtidigt kastar europeiska fiskare över 1 000 000 ton matfisk överbord (döda och till ingen nytta), varje år. Anledningen är att fiskarna fått "fel" sorts fisk i nätet (t.ex. torsk när de endast hade kvot på kolja). Det är lite som att gå på älgjakt med napalm. Effektivt men det är svårt att säga åt alla rådjur, vildsvin, rävar och harar att hålla sig ur vägen när elden (nätet) drar förbi.

Detta är ju givetvis ett vansinne av stora proportioner, ett vansinne som väldigt få står bakom - fiskare som konsumenter. Därför är det otroligt glädjande att det finns enormt engagerade och duktiga människor i världen som arbetar för en förändring. Det finns flera sätt som du kan hjälpa till att minimera skadorna på våra världshav. Först och främst, titta på detta korta filmklipp från Fish Fight.net (och skriv sedan under uppropet).Just nu kör Fish Fight 4 stycken helsidesannonser i brittisk, spansk, fransk och polsk media för att uppmärksamma fiskeministrarna som träffas i veckan att vansinnet med utkast av bifångst måste få ett stopp. När du är klar med detta kan du börja att titta efter denna logga på den fisk du köper:

(läs mer om MSC på: http://www.msc.org/sv?i18http://www.msc.org/sv?i18nredirect=truenredirect=true)


MSC (eller Marine Stewardship Council) fungerar precis som FSC (Forest Stewardship Council), fast med fiskbestånd istället för skogar.

Nästa steg kan vara att ladda ned denna broschyr, WWF:s fiskeguide. En väldigt enkel och informativ lite folder som är till stor hjälp när du står där i affären och ska välja middag.

Sist, men inte minst, välj alltid (och då menar vi verkligen ALLTID) bort jätteräkan från menyn. Inte nog med att den innehåller en massa antibiotika och dioxiner som du får i dig, odlingen av jätteräkor utrotar mangroveskogar över hela jorden i en rasande takt.

Se mer på Naturskyddsföreningens film här:Allt gott och skriv nu på uppropet på www.fishfight.net så att vi kan få bevara levande hav även i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar