torsdag 18 oktober 2012

Telia Sonera – En bakåtsträvande dinosaur av rang!Ett av Sveriges största företag inom sin bransch, medstatligt ägande (d.v.s. du, jag och alla är ägare), med en vinst på 7 miljarderoch marginaler på otroliga 40 %, ska säga upp 2 000 anställda då ”omsättningeninte växer”.

 


Vi tar det igen: Vinst på 7 miljarder, 40 % marginaler – 2 000 personer får gå.
 
Den tillväxt inom företaget som sker är i Eurasien i länder som Uzbekistan där Telia Soneras mutor och arbete med regimer har fått stor kritik.

En så kallad ”näringslivshöjdare” Per-Eric Fylking intervjuades av SVT i gårdagens reportage. Se hela inslaget här. ”Fylking har jobbat med Telia ända sedan Televerkstiden, senast som styrelseordförande i Overseas Telecom, som är Telias intressebolag som byggt upp mobil verksamheten i bland annat Asien ” enligt SVT. 

Per-Eric Fylking analyserar Telia Soneras val att verka i regimer som förföljer sina medborgare med följande: ”Skall man vara med måste man spela efter deras regler, det kan finnas regler utomlands som inte stämmer med svensk etik, särskilt i Asien.” 

Låt oss då analysera läget:
1. Vi har ett massivt, väldigt lönsamt, statligt ägt företag som inte ökar sin omsättning enligt plan 

2. Företaget vill därför säga upp 2 000 anställda och satsa på de länder där omsättningen (tillväxten) ökar.

3. Man motiverar sina val med att man måste växa och därför ”se över kostymen”

4. För att tjäna pengar så är det ok att kasta sitt eget och sin ägares sunda förnuft och etiska och moraliska kompass över bord

Vad det säger mig är att Telia Sonera prioriterar tillväxt högre än stabil avkastning och att ”näringslivshöjdaren” Per-Eric Fylking är en åsiktsdinosaurie av rang. Att mena på att det inte går att förena företagande med hänsynstagande med motiveringen ”då får vi inte vara med” är ett alibianförande av Millgrimska proportioner. För om det är ok att tjäna pengar genom att muta och bidra till regimers förföljelser av medborgare, var går gränsen för god företagssed? 

Hela Fylkings uttalande skriker skolgårdsmentalitet. Han väljer att ställa sig på mobbarnas sida för att inte riskera att själv bli mobbad eller inte få vara med och leka. Vem vill göra affärer med, jobba för eller köpa produkter av en mobbare?

Jag har inte hjärta att fullt ut skriva vad jag verkligen tycker om dessa uttalanden och beteende. Men jag väljer att ta ställning rakt emot Telia Sonera och ”näringslivshöjdaren” Per-Eric Fylking. Opportunistisk och kortsiktig ”det-är-inte-vårt-fel”-mentalitet som ni anser är helt legitimt anser jag är helt förkastligt! Allt som är fel inom den moderna ekonomin kan egentligen sammanfattas med Telia Soneras agerande och Fylkings uttalande.

Igår blev jag argare än jag varit på länge. Idag skäms jag. Jag skäms för Telia Soneras agerande (som ett svenskt företag). Jag skäms över att min stat är ägare i detta företag. Jag skäms och häpnas över Fylkings åsikter och veka sinne att inte våga stå upp för sina och sina ägares principer. Jag trodde att Lundin Oil var ett unikum av ondska inom svensk industri. 

Telia Soneras agerande tangerar detta och Fylkings uttalande tyder på att ju snabbare vi kan få bort dessa åsiktsdinosaurier från våra bolagsstyrelser, desto snabbare kan vi skapa en långsiktigt god och trygg tillvaro för samtliga. Men ibland är jag rädd för att när väl detta garde av gamla gubbar väl har försvunnit så finns där inte mycket kvar att rädda…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar