tisdag 6 juli 2010

Hållbart ledarskap

Alla vill vara bra. Alla vill vara duktiga, vara den som får uppmärksamhet, priser och prestige - privatpersoner som politiker som företagare. Men vem gör något? Den frågan är det inte bara jag som ställer mig utan nu även stora aktörer på marknaden.


Så sent som i morse hörde jag på nyheterna att den brittiska regeringen har börjat att skissera på planer för hur man ska kunna tackla att BP går omkull p.g.a. oljeläckaget i den mexikanska golfen. I mina ögon börjar BP allt mer att utkristallisera sig som ur-defintionen av ett ohållbart företag, oavsett om de bytt namn från "British Petroleum" till det nuvarande "Beyond Petroleum"...

Pär Larshans, CSR-chef på MAX-hamburgare, har skrivit ett mycket bra debattinlägg Miljöaktuellt.se som jag rekommenderar att du ägnar 5 minuters läsning åt. Frågan han ställer sig är just: "Vem går först?" och var ledarskapet finns?

Företagare och politiker kämpar allt mer frenetiskt med att hålla sina ögon och öron stängda för det uppenbara. Allt mer tid läggs på att se svårigheter och problem istället för möjligheter.

Hela mänskligheten, och framförallt vi försoffade, lata, bortskämda och fantastiskt priviligerade västerlänningar, skulle behöva en kollektiv lavett som slår in lite nytt förstånd i skallen på oss. Vi måste lära oss att tänka långsiktigt, vi behöver och bör kräva ett starkt och gediget ledarskap och vi behöver känna framtidstro.

För hur i hela fridens namn kan vi tro, som privatpersoner, att någonting bra kommer att hända i det stora hela om vi inte ens orkar med att själva panta burkar som vi får pengar för, slänga matavfall i bruna påsar vi fått gratis av kommunen, åka kollektivt, bil-poola eller använda mer energieffektiva produkter vilket sparar oss pengar?

Alla lösningarna finns rakt framför näsan på oss, men vi gids inte ens göra rätt val.

Jag vet i alla fall var min nästa hamburgare kommer att komma ifrån!

//Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar