tisdag 22 juni 2010

Business and biodiversity

I slutet av maj hade jag, som representant för Kinnarps, möjligheten att få delta på en stor konferens i Estland för att fira landets hundraåriga arbete med naturvård och biodiversitet - ett imponerande arbete som startade med Sveriges intåg på trettonhundratalet och sedan bl.a. överlevt den ryska kommunismen. Nu finns föreläsningarna från denna konferens utlagda på nätet.

Konferensen annordnades av The Estonian University of Life Science tillsammans med Estlands miljödepartement och jag var mycket imponerad av de talare som var där. När jag innan såg talarlistan uppmärksammade jag bl.a. Richard P. Reading från Denver Zoo och tänkte då i mitt stilla sinne "vad har ett zoo med att bevara djur, de vill väl bara låsa in dem?". Hur fel hade inte jag och Richards föreläsning var verkligen en av höjdpunkterna under invigningsdagen.

För att se alla föreläsningarna följer du enkelt länken här. För att se mitt bidrag under konferensen följer du denna länk.


//Henke

onsdag 9 juni 2010

Tiden är knapp - hoppa ned från din höga häst!

Jag har tagit upp ämnet förrut och nu är det dags igen - förkämpar för miljöns bästa spenderar mer tid och energi med att peka finger åt de som är duktiga men som inte gör allt bäst och att strida internt. Det finns alldeles för lite tid för att kunna nå förändringar för att det här beteendet ska kunna fortsätta!

Det senaste exemplet i raden av strider är den som skett inom Naturskyddsföreningen där en lokalordförande i norr riktar skarp kritik mot centrala SNF och Mikael Karlsson för deras hantering av IKEA:s bolag Swedwood som blivit ertappade med att hugga urskog i Ryssland. En artikel i MiljöAktuellt går att läsa här.

Vad man från kritikernas sida menar är problemet är att oavsett hur bra Swedwood i övrigt sköter sina affärer så är denna avverkning oacceptabel. Från centralt håll menar man att man försökt arbeta med Swedwood istället för att hänga ut dem då de är erkänt det bästa företaget i Rysslands skogsnäring. När det sedan inte gick, då gick man ut till allmänheten. Kritiken, med andra ord, ligger i att man inte gick ut fort nog (förrutom att SNF tagit emot konsultarvoden från Swedwood).

Det går alltså att sitta kvar på sin höga häst och hävda moraliska ståndpunkter som "öppenhet", "opartiskhet" med mera och därmed berättiga ett beteende som för mig är fullkomligt kontraproduktivt om ens mål är att uppnå reell och varaktig förändring.

Ta ett enkelt exempel: En lillasyster slår sin storasyster och syrran springer på direkten till mamma och gråter. Lillasystern får sig en utskällning för sitt dumma beteende. Frågan är dock om hon är mindre benägen att slå nästa gång eller om det straff som hon drabbades av istället kan få henne mer motiverad att slå igen, speciellt om inte mamma är i närheten...?

Med detta menar jag givetvis inte att Swedwood kommer att ta första bästa tillfälle att hugga ned urskog igen. Vad jag däremot tror är att man istället för att arbeta med långsiktiga beteendeförändringar skapar en irritation och fördärvar ett större arbete som kunde ha lett till mycket gott.

Alla miljöorganisationer har ett stort ansvar - de sitter på en uppsjö av kunskap och insikter om vad vår planet mår bäst av. Dela med er av denna på ett förståeligt, bra och konstruktivt sätt. Inte genom att sitta på en hög häst och peka finger på dem som inte har någon. Det är det bästa sättet på vilket man skapar en kunskapselit och därmed något som är så avfjärmat från den stora massan att när väl det rätta budskapet kommer så är det ingen som lyssnar.

Vi kommer forsättningsvis att behöva höra larmrapporter om de företag och organisationer som varken bryr sig eller gör något vettigt - skit ska skit ha! Men om vi samtidigt är så otåliga att vi kastar skit på allt som rör sig, inklusive de som lägger ut stora summor pengar, tid och energi på att bli lite bättre. Ja, då kommer snart ingen orka längre.

Och i fallet med den ryska urskogen: De som belackarna inom SNF först och främst ska gå på är den ryska staten då den typ av avverkning som Swedwood bedrev faktiskt inte bryter mot rysk skogsvårdslagstiftning. Så hur är det då med alla andra tusentals företag i Ryssland som bedriver skogsbruk, ska de gå ostraffade för att de inte ens försöker att göra rätt?


//Henke

onsdag 2 juni 2010

Var med och gör skillnad

Ibland är det svårt att hålla sig så aktiv med bloggandet som jag skulle vilja. Men jag har stött på ett projekt som drivs av pub-kedjan Harrys som jag tycker är värt att uppmärksamma.


Kunskapen kring vad som är fel i vår värld blir allt mer utbredd och diversifierad och är inte längre förbehållen en liten grupp experter och forskare. Idag pratar gemene man och kvinna om problemen på fikaraster, fester och i möten.

Fortfarande finns dock en känsla av "men hur ska jag göra för att göra rätt?" Ett bidrag till att göra världen till ett lite bättre ställe är att sponsra Harrys projekt "Running for Khayelitsha" - ett projekt som syftar till att bygga ett dagis i Sydafrika. Projektet kan beskrivas som följande:


Harrys, har ett socialt projekt i Sydafrika, ett land i ropet just nu för oss alla som gillar fotboll.

En av deras anställda har tagit initiativet, efter ett besök i Kapstaden, till en delprojekt som heter Running for Khayelitsha. Khayelitsha är en kåkstad strax utanför Kapstaden där 1,2 miljoner människor bor. Många av dem är drabbade av HIV, inte minst barnen.

Nu ska han och två killar till som har anknytning till Harryskedjan "springa ihop" ett dagis i Khayelitsha - de ska samla in medel för att byta ett fallfärdig plåtskjul mot en riktig byggnad för barn mellan 1 och 5 år. Sättet att vara med är enkel: man köper en sträcka av loppet, 100 meter kostar 50 kronor och hela femtilappen går till dagisbygget via en stiftelse, Harrys Foundation.

Ni hittar all information om projektet antingen via deras blogg eller på Harrys hemsida

Såhär enkelt kan du vara med och bidra:

Sätt in ditt bidrag på Bankgiro 485-2299, märk bidraget "dagis". Ditt bidrag går oavkortat till dagisbygget. Skicka också ett mail till harrysrunning@hotmail.se med din adress och belopp så ser vi till att du får dina biljetter.