torsdag 27 oktober 2011

Ekosystemtjänster

Naturen är basen för all vår produktion och aktivitet. Fram till industrialismens början så producerades allt utifrån våra ekosystem då våra insatsvaror (material och resurser) helt uteslutande kom därifrån. Trä, metaller, sten m.m. - alla material var mer eller mindre naturliga, dock anrikades vissa metaller så som bly och koppar på vissa ställen, men i stort levde vi helt av avkastningen från våra ekosystem och skapade produkter som naturen kunde ta hand om.

Gjordes en kanot så gjordes den i trä som, när kanoten inte skulle användas mer, slängdes in i skogen och näringen återgick till jorden. Idag tas olja upp ur jordskorpan, blir till en plast som tillsammans med metaller blir en kanot och därmed en produkt som naturen inte kan hantera alls. Så låt oss titta lite på ekosystemtjänsterna och hur dessa är uppbyggda.


Det finns tre typer av ekosystemtjänster: Flödande, Fonder och Lager


De flödande resurserna kan vi i princip använda hur mycket vi vill (dock inte bygga sönder varenda älv med vattenkraft) då dessa hela tiden flödar genom systemet.


Fonder kan vi använda räntan av, på samma sätt som en vanlig sparfond. Om du få utt 500 kr per år från en fond i avkastning så kan du välja att återinvestera denna i fonden (och kanske får ut lite mer nästa år) eller konsumera upp den. MEN, om du säljer halva fonden, t.ex. för att köpa en bostad, ja då får du också bara ut hälften så mycket i avkastning - Samma gäller här för skogs- och åkermark eller ett fiskebestånd. Dessa fonder byggs på med olika varierande tid. Viss skog växer upp på 100 år, annan på 80.


Vad gäller Lagren så byggs dessa inte på på 150 000 år eller mer - med andra ord så får vi nöja oss med det som finns.


Utifrån ett ekonomiskt perspektiv kan därför slutsatsen bli väldigt enkel;
1. Använd de flödande resurerna i så stor utsträckning som möjligt
2. Använd endast räntan från fonderna och återinvestera i fonden om du vill öka avkastningen
3. Använd lagren på ett sundt sätt genom att möjliggör för 100% återvinning av lagervaran när denna nått slutet på sin användning.


Arbetar vi såhär då - jösses nej! Hela det ekonomiska systemet är uppbyggt på lagervaror och överkonsumption av fondbasen. För att visa på siffror och det aktuella läget i Sverige, se nedan:Med en europeisk ekonomi som går på knäna, en världsekonomi som skallrar i högan sky, med 800 miljoner människor som svälter och 1 miljard som är feta - hur fasen kan vi fortsätta att ignorera hur vårt samhälle måste fungera för att vi ska säkra en långsiktig överlevnad - utan att stöta på ödesdigra tröskeleffekter?


Nyfiken på hur man sedan arbetar med ekosystemtjänsterna för att skapa en hållbar modell?

Kolla i så fall här:
Allt gott!!

//Henke

2 kommentarer:

  1. Nu är det äntligen dags igen! Nomineringen av Sveriges Bästa Gröna Bloggar 2011 är i full gång. Eftersom du var en av finalisterna förra året tänkte vi passa på att tipsa dig om att försöka ta 1:a platsen i år! Det är tillåtet att nominera sin egen blogg, men om du ska bli en av finalisterna krävs mer än en nominering. Uppmana dina läsare att hjälpa dig på vägen till vinsten!

    Nomineringen sker på Enlagomdosgront.se och håller på fram tills den 6 november. De som sedan är med och röstar i omröstningen har chans att vinna riktigt fina priser. Vad sägs om en smartphone från Sony Ericssons greenheart-serie? Eller en weekendhyra med en miljöbil från Hertz? Detta och mycket mer kommer lottas ut till des om är med och röstar på sin favoritblogg!

    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Ny layout - snajsigt!

    SvaraRadera