måndag 23 april 2012

Jag vill göra en insats - Men var börjar jag?

Att ställa om ett beteende är inte lätt. Det heter ju att vi som människor är "av naturen lata". Vi skulle inte riktigt säga att vi är särskilt lata direkt. Om vi tar en titt på vad mänskligheten lyckats med de senaste hundra åren är det nog snarare så att vi ska vara glada för att vi har varit lite "lata". Däremot är det så att vi är vane-människor, d.v.s. att vi fortsätter att hålla oss till ett invant beteende om detta fungerar. Logiskt? Ja, men bara till viss del.


Mycket av det som vi kallar beteende är just vana. Vi köper samma sorts kaffe, bröd, klädmärken m.m. som vi provat tidigare och som vi vet fungerar. Ibland prövar vi något nytt men ofta inom samma sorts "kategori".

Anledningen i rent sociologiska termer kallas "komplexitetsreducering". Det är inte riktigt lika knepigt som det låter utan fungerar som följande: Om du var tvungen att ifrågasätta varje val, tanke och handling konstant hela tiden, oavsett tidigare utfall, så hade din tillvaro blivit helt ohållbar. Ditt hela liv hade blivit långt för komplext. Därför håller vi oss till en viss typ av "enkla" val, som kaffe- och bilsorter. Samma koncept förklarar också t.ex. fördomar - det är enklare att "bunta ihop" en samling människor baserade på etnicitet, politisk tillhörighet, sexualitet, religion eller vilket land man kommer ifrån.

Så med det sagt, hur ska man då göra för att kunna ändra ett beteende? Första steget är medvetenhet om att lyhördhet öppnar för nya möjligheter som man annars skulle missa (smakupplevelser eller kanske ett affärstillfälle?). Det andra steget är kunskap. Jag måste lära mig om det nya för att kunna förstå det.

Det första steget - medvetenhet - går att få genom att tillgodogöra sig generell kunskap, åsikter eller information. Inte lätt att få till på bred skala men inte omöjligt. Det luriga kommer till lärande-delen för det kräver en insats i form av energi (och vi är ju "av naturen lata") och därmed är vi inne och tassar på området komplexitetsökning, och det är jobbigt.

Därför är det så otroligt kul att se att så många olika organisationer idag arbetar med ett lärandeperspektiv för att underlätta för oss att ta rätt beslut i vardagen. Därför följer här en lista på några riktigt bra sidor som har alla möjliga olika tips och råd:

Grön guide (Naturskyddsföreningen) - Råd och tips för en miljövänlig vardag

WWF Utbildning (Världsnaturfonden)

WWFs Fiskguide (Världsnaturfonden) - När du ska köpa fisk till middag

Köp MSC-märkt fisk (Marine Stewardship Council)

Energispartips (Energimyndigheten) - Hushåll
 


En stor eloge till all tid, pengar och energi som dessa organisationer lagt ned på att möjliggöra för oss andra att handla rätt - storartat!

Givetvis finns det långt många organisationer och märkningar därute som är värda beröm, detta är ett enkelt axplock för att förhoppningsvis få igång dig med.


Allt gott!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar